CategoriesHorecahuis Limburg, Overname

Overdrachtsbelasting 2021: wat gaat er veranderen?

Een verrassing op Prinsjesdag 2020: voor vele starters én doorstromers op de woningmarkt (het hoeft dus niet je eerste woningaankoop te zijn) is er een voorgenomen besluit over het vrijstellen van overdrachtsbelasting vanaf 2021.
De vrijstelling kan dus ook gebruikt worden door kopers die ooit al een woning gekocht hebben.

De voorwaarden zijn in het wetsontwerp:

  • De koper is meerderjarig (18) en jonger dan 35 jaar.
  • De koper koopt een woning.
  • De koper heeft de startersvrijstelling voor overdrachtsbelasting niet eerder ontvangen en verklaart dit schriftelijk.
  • De koper gaat zelf in de woning wonen (het zogenoemde hoofdverblijfcriterium) en verklaart ook dit schriftelijk.

Het gaat om een voorgenomen besluit, dit betekent dat de Wijziging van de Wet op belastingen van rechtsverkeer (Wet differentiatie overdrachtsbelasting) nog goedgekeurd moet worden door Eerste en Tweede Kamer. De wet wordt momenteel behandeld door de Tweede Kamer en naar verwachting wordt er op 10-11 november 2020 een besluit over genomen. Daarna moet de Eerste Kamer nog een beslissing nemen.

Alleen goed nieuws?
Nee, de ‘Wet differentiatie overdrachtsbelasting’ betekent ook dat het algemene tarief voor de overdrachtsbelasting wordt verhoogd naar 8%, behalve als koper een natuurlijk persoon die de woning als hoofdverblijf gaat gebruiken. Voor die groep blijft het tarief 2%.

Dit betekent dat ondernemers of beleggers die een onroerende zaak willen aankopen er verstandig aan doen de levering van een aangekocht object in 2020 te laten plaatsvinden. Dat bespaart 2% aan overdrachtsbelasting. Bij een koopsom van € 400.000,00 moet er in 2020 € 8.000,00 minder aan de Belastingdienst afgedragen worden dan wanneer de levering in 2021 plaatsvindt.

CategoriesCorona, Horecahuis Limburg, Overname

Deze horecazaken door HHL verkocht/verhuurd in Q2 en Q3

Deze Coronatijd biedt ook kansen, Horecahuis Limburg heeft de navolgende horecazaken verkocht/verhuurd in Q2 en Q3.

In Valkenburg
Eetcafé D’ n Ingel
Restaurant Bij Roos, Eetcafé C’est La Vie
Visrestaurant Jan Keulen
Restaurant Haselderhof
Broodjesbar de Munt
Horecapand Grotestraat Centrum 26

In Swalmen
Eetcafé De Mert

In Gulpen
Restaurant La Bruschetta

In Sittard
Eetcafé de Gats
Restaurant Smaak en Vermaak

In Venlo
IJssalon Da Paulo

In Kerkrade
Horeca in gemeenschapshuis Heidsjer Tref

In Maastricht
Horeca in Kumulus
Horecapand voormalig Café Duivensport verkocht

In Heijenrath
Hotel Heijenrath

In Posterholt
Eetcafé Liebes

In Vaals
Beleggingspand

CategoriesCorona, Horecahuis Limburg

Thuisbezorgd? Of liever geen bestelplatform?

Waarom je wel of niet gebruik zou maken van een bestelplatformen als “thuisbezorgd.nl”.
Ondernemers klagen momenteel steen en been over de torenhoge afdrachten die bestelplatformen berekenen wanneer ze bestellingen via het platform uitleveren. Terecht want in vele gevallen betreft het een bedrag dat nagenoeg de volledige winst op deze bestelling doet verdampen.

Er is echter ook bewezen dat wanneer men zich niet aansluit bij dergelijke platformen, het aantal bestellingen drastisch lager uitvalt. Het is een kwestie van calculeren om te weten of het fenomeen “bestelplatformen” voor jouw bedrijf lonend is of niet.

Ons advies is: maak er op een slimme manier gebruik van! Zorg dat je vindbaar bent op internet. Dus ja, sluit je aan bij de online “bestelboys”. Zorg voor een bij de 1ste bestelling gevoegde kortingsvoucher zodat klanten hun 2de bestelling rechtstreeks bij jou plaatsen.

Nog enkele tips:
• Onderhandel met je leveranciers, je verkoopt in deze moeilijke tijd toch ook hun producten, dus vraag om mee te denken in de kosten die je maakt om ook hun producten aan de man te brengen.
• Met een kleine dosis “social media skills” kun jij de plaatselijke/regionale markt zo enthousiasmeren dat men je weet te vinden.
• Laat bijvoorbeeld voor € 50,- flyers drukken en verspreid die in jouw buurt/regio. Tijdens corona tijd worden weer ouderwets alle folders en flyers gelezen en blijven deze ook wel weer enkele dagen op de (keuken)tafel liggen.
• Probeer je te onderscheiden! Wanneer jij een product verkoopt dat uniek is ten opzichte van je (con-)collega’s heb jij echt geen platform nodig.

Kortom wees creatief, kansen liggen er altijd.